Subscribe to VITÁLBLOG Subscribe to VITÁLBLOG's comments

Testünk méregtelenítése barnarizzsel

A barnarizs legkönnyebben emészthető gabona, liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Hántolatlan, ezért tartalmazza a héjban lévő vitaminokat, ásványi anyagokat és a rostokat is. Gazdag fehérjében, rostokban, cinkben, folsavban, E- és B vitaminban, kalciumban. Fogyasztása minden évszakban ajánlott. A kerekszemű barnarizs a legkiegyensúlyozottabb energiájú, amíg a hosszú-szemű változat nyáron, a rövid pedig telén egészségesebb kiegészítő gabonaként.

A barnarizs élettani hatásai

Tisztítja a beleket, magába szívja a mérgeket a bélrendszerből – így fejti ki tisztító, méregtelenítő hatását. Jó hatással van keringési, emésztési bántalmak esetén, kimerültség, stressz, magas vérnyomás csökkentésére, hasmenés ellen. Érdemes fogyasztani magas láz, hajhullás, bőrbetegségek esetén is. Segíti a zsírleadást, jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre. Segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből, az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol!

A barnarizs elkészítése

Elkészítés előtt válogassuk át, és finom szűrőben folyóvíz alatt mossuk meg a szemeket. Ajánlatos beáztatni 12 órára, így hamarabb megfő, ezáltal sokkal több vitamin, ásványi anyag marad meg benne, valamint puhább, élvezhetőbb lesz. 2-2,5-szeres mennyiségű vízzel, a legkisebb lángon 40-45 percig főzzük. Ezután elzárjuk alatta a lángot, és a lábas tetejére konyharuhát teszünk, így hagyjuk tovább puhulni. Ez az alap barnarizs, amelyet különböző ételek elkészítéséhez használunk.

Speciális főzési recept

Válogatás és mosás után a rizst 1:10 arányban tegyük fel kevés tengeri sóval, és nyolc órán át főzzük. Keverjük többször, nehogy leégjen, és ha szükséges, pótoljuk a vizet. Így olyan krémszerű táplálékot kapunk, amely a legsúlyosabb betegségben szenvedőnek is erőt ad. Az erőtlen, gyenge, felkelni és rágni is képtelen beteg szájába is adhatunk egy-egy kanállal, s ha hajlandó lenyelni, meglátjuk, új erőre kap. E táplálék elősegíti a gyógyítási folyamatok megindulását.

Készíthetjük a barnarizst különféle fűszerekkel, például petrezselyem- vagy zellerzölddel, bazsalikommal. Ízesíthetjük korianderrel, fokhagymával, vöröshagymával, különböző gyógynövényekkel (például ánizzsal vagy rozmaringgal), babérlevéllel, borssal, citromfűvel. Keverhetünk bele gyömbért, kaprot, lestyánt, metélőhagymát, oregánót, sárfrányt, tárkonyt, szerecsendiót, tormát. Borsóérés idején tálaljuk rizibiziként. Édes változata desszertként is tálalható, ha fahéjjal, mazsolával, gyümölccsel ízesítjük

Barnarizs kúra

Só nélkül főzzük meg a barnarizst, és nagyon alaposan rágjuk meg (minden falatot legalább 30-szor, teljesen pépesre). Ez különösen fontos, mert a tápanyag megemésztése és a vitaminok felszívódása már a szájüregben megkezdődik. Így kiérződik a barnarizs kissé édeskés íze is.

Az étkezés után 2-3 óráig sem enni, sem inni nem szabad. Ez azért fontos, mert így fejti ki a barnarizs a béltisztító hatását. A rostok miatt érdes felülete a belek redőiből is kiszedi a lerakódásokat, ezért a felszívódás javul.

Rövidebb változat (2-3 nap): sótlan, maximum enyhén fűszeres barna rizs naponta háromszor (reggelire, ebédre és vacsorára)

Hosszabb változat: reggelire (délig) gyümölcs magában, egyszerre egy fajta fogyasztható. Ebédre barnarizs magában, a rövid változat szerint, estére viszont friss vegyes salátával (öntet nélkül, csak olajjal, mert az segíti a vitaminok felszívódását).


post separator

One Response

  1. [...] Testünk méregtelenítése barnarizzsel A barnarizs legkönnyebben emészthető gabona, liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Hántolatlan, ezért tartalmazza a héjban lévő vitaminokat, ásványi anyagokat és a rostokat is. Gazdag fehérjében, rostokban, cinkben, folsavban, E- és B vitaminban, kalciumban. Fogyasztása minden évszakban ajánlott. A kerekszemű barnarizs a legkiegyensúlyozottabb energiájú, amíg a hosszú-szemű változat nyáron, a rövid pedig telén egészségesebb kiegészítő gabonaként. A barnarizs élettani hatásai Tisztítja a beleket, magába szívja a mérgeket a bélrendszerből – így fejti ki tisztító, méregtelenítő hatását. Jó hatással van keringési, emésztési bántalmak esetén, kimerültség, stressz, magas vérnyomás csökkentésére, hasmenés ellen. Érdemes fogyasztani magas láz, hajhullás, bőrbetegségek esetén is. Segíti a zsírleadást, jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre. Segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből, az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol! Forrás: http://vitalblog.net/2010/03/24/barna-rizs/ [...]

Hozzászólás